5 infarktus-mentes népcsoport

598
HOZZÁSZÓLÁS:

Terepkutatók, antropológusok már korábban felfigyeltek ún. infarktus-mentes népcsoportokra. Ezekben a közösségekben ismeretlen, vagy alig ismert az infarktus betegsége.

1. – Új-Guinea őslakosaisziv-csalad-egeszseg

Az új-guineai születésűek csoportja „steril” az infarktustól. Kutatók az őslakókon számos betegséget mutattak ki, de elhízás, cukorbaj, magas vérnyomás, érszűkület és infarktus egyáltalán nem fordult elő közöttük. Étrendjük jellegzetesen burgonyából és gyümölcsből állt. A ritkán élvezett sült disznóhús táplálkozásuk 17o-át képezte.

2. – Tarahumara indiánok

A Mexikó északi részén a Sierra Madre hegyei közötti indiánok (a vizsgálat idején 50 000 fő) olyan földrajzi elszigeteltségben éltek, hogy megtartották valamennyi ősi életviteli szokásukat. Táplálkozásukhoz főleg bő rosttartalmú gabona menüt és gyümölcsöket használtak fel. Egyik fontos népszokásuk a nem kapura játszott labdarúgás. A játszmák napokig eltartanak s mindig tovább rúgva a labdát, több tíz, akár száz kilométert is lefutnak. A gyermekkorban kezdik és felnőtt korukban is folytatják. Mindkét nem egyaránt kedveli. Ezen a területen élő indiánoknál ismeretlen a szívbetegség.

3. – Afrikai törzsek

Egyes afrikai tájakon élő törzsek gyakorlatilag ugyancsak mentesek az infarktustól. A törzs tagjainak étrendjére mind a mai napig a gazdag szénhidrát- és rostfogyasztás, a főleg durván őrölt gabona és zöldségféle a jellemző. A hús az étrend kis százalékát teszi ki.

4. – Eszkimók

A Sarkkörön élő eszkimók között sem fordult elő infarktus, amíg az ősi kultúra szerint éltek. A fagyasztott halat és vadat főzés nélkül ették (az eszkimó szó eredeti jelentése: “nyershús-evő”). A felvett zsiradék zöme halolajból állt. Sokáig kételkedtek az eszkimók védettségében a viszonylag kis népességszám és más tudományosan kifogásolható körülmény miatt, de az idő megoldotta a statisztikai bizonytalanságot. Amint eltűnt az eszkimóknál is az ősi kultúra és helyét átvette a távközlés, a televízió, a kereskedelem, az alkohol, az importált feldolgozott élelmiszerek tömege, többé már nem beszélhetünk infarktus mentes közösségről. A Dániában élő eszkimóknál tízszer nagyobb az infarktus gyakorisága a grönlandiakhoz képest. Az ok a táplálkozási szokások megváltozása.

5. – Kréta

Krétán az infarktus egzotikumnak számít. Állítják, hogy 95%-kal kisebb az előfordulása, mint az USA-ban vagy Európában. A titok neve: ‘Kréta-diéta’. Az alapvető étkezési elemek: a zöldség, a gyümölcs, az olívaolaj, a hal és a vörösbor. A vitathatatlan tekintélyű betegségmegelőzés-kutató Ancel Keys, már 1970-ben jelezte ezt, de felfedezése csak a 90-es években került világszerte az érdeklődés előterébe.

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]