Milyen tüneteket okozhat a szívelégtelenség?

638
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívelégtelenséget leggyakrabban akkor veszik észre, ha a beteg a tünetek, panaszok miatt orvoshoz fordul. Az esetek egy részében a tünetek hirtelen alakulnak ki, de legtöbbször alig észrevehetően, alattomosan kezdődnek, és csak fokozatosan súlyosbodnak.szivelegtelenseg1

Jellemző, hogy az idősebb betegek gyengeségüket, teljesítménycsökkenésüket az öregedés természetes velejárójának tartják, s ezért nem fordulnak orvoshoz, pedig a háttérben szívelégtelenség is állhat.

szívelégtelenség legjellemzőbb tünetei

  • Nehézlégzés: Kezdetben csak az tűnik fel, hogy a szokásos, könnyen teljesíthető fizikai terhelés gyorsabb, kapkodó légzést okoz. Később, súlyosabb esetben már kisfokú terheléskor, például öltözködéskor is fokozott nehézlégzés tapasztalható. A legsúlyosabb esetekben már nyugalomban is gyorsan kell venni a levegőt, különösen fekvő helyzetben. Köhögés, köhécselés, sípoló légzés is felléphet. Előrehaladott esetekben, főleg éjszaka, rohamokban jelentkező, csak felüléskor enyhülő, súlyos nehézlégzéses roham (asthma cardiale, ejtsd: asztma kardiáié) is jelentkezhet.

Ha a kamratelődés nagymértékben akadályozott, megnő a nyomás a tüdőerekben, és folyadék kerül a tüdőszövetek közé,  az alveolusokba (a tüdőkben a gázcserét bonyolító kis, hólyagszerű képletek), s súlyos nehézlégzéssel járó tüdőödéma (pulmonális ödéma) jöhet létre. Ilyenkor a tüdőben felszaporodott barnás színű folyadék a nagy légutakban, bő köpetként a szájban is megjelenhet.

  • Fáradtság, csökkent terhelhetőség: A fizikai terhelésre adott normális válasz a szív által percenként továbbított vérmennyiség növelése. Szívelégtelenség fennállásakor a szükségesnél kevesebb vér jut el a működő izomzathoz (súlyos esetben az életfontosságú szervekhez is). Az izomzat csökkent vérátáramlása energiahiányt, terheléskor gyorsabb kifáradást eredményez. A vérellátás elégtelenségét a működő izomzat artériáinak elégtelen tágulási képessége is okozza.
  • Levertség, csökkent szellemi teljesítőképesség, koncentrálóképesség, szédülés, zavartság: Az előbbi tüneteket az agy csökkent vérátáramlása okozza. Legsúlyosabb esetben tudatzavar (konfúzió) is felléphet. Ezek a tünetek gyakoribbak idősebb korban.
  • Vizenyő (ödéma) képződése: A lábak, először a bokatájék, a máj megduzzadása, a folyadékfelszaporodás a hasüregben (aszcitesz), legsúlyosabb esetekben testszerte észlelhető bőr alatti folyadékfelszaporodás, duzzanat figyelhető meg. Hosszabb ideje fennálló szívelégtelenségben a lábszárak barnásán elszíneződnek. Mindezeket a felszaporodott testfolyadék, a szívüregekben és a vénás rendszerben megnövekedett nyomás hatására a szövetek közé kisajtolódó folyadék okozza.
  • Hasi, gyomor-bél rendszeri panaszok, emésztési zavarok: A jobb bordaív alatti erős fájdalom léphet fel a máj pangása, megduzzadása következtében. Az étvágy rendszerint csökkent, főleg étkezést követően haspuffadás, hasi fájdalom, hányinger, hányás léphet fel. Az emésztés zavara hasmenést is okozhat. Az utóbbi tünetekért a gyomor-bél rendszer nyálkahártyája területén kialakuló pangás, következményes felszívódási zavar tekinthető felelősnek.
  • Szív eredetű tünetek: Erős, sokszor rendszertelen szívdobogás, szívtáji nyomás, szorítás léphet fel. Az előbbit felgyorsult szívműködés, ritmuszavarok, az utóbbit a koszorúér-keringés elégtelen volta, a szívizom oxigénhiánya okozza.
  • Vizelési zavarok: Gyakori az éjjeli vizeletürítés, ugyanakkor a nappali vizelet mennyisége lecsökken. Ennek az a magyarázata, hogy a vese-vérátáramlás szívelégtelenségben nappal lecsökken, míg éjjel amikor más szervek pihennek, és a csökkent működés hiányában a vérellátási igényük alacsony, a veseműködés fokozódik. Először tehát az éjszakai vizeletürítés fokozódik (4-5 alkalommal vizelés), de igen súlyos esetben a vizeletkiválasztás nagyfokú lecsökkenése, illetve teljes megszűnése is észlelhető (anuría).
  • Általános testi tünetek: Tartósan fennálló súlyos szívelégtelenségben izomvesztés, jelentős testsúlycsökkenés, kóros lesoványodás, úgynevezett kahexia jöhet létre.

638
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]