A szívinfarktus diétás kezelésének alapelve

581
HOZZÁSZÓLÁS:

sziv-egeszseges-taplalkozasA szívinfarktust elszenvedett betegek rehabilitációja már a kórházban, a koronária őrzőben, vagy az intenzív osztályon elkezdődik.
Az átélt események a betegre általában rendkívül mély hatást gyakorolnak. A fájdalom, a halálfélelem, a nehézlégzés élménye, az intenzív osztály atmoszférája, gyakran a környezetben látott sikeres és sikertelen újraélesztések látványa, ez az egész miliő a betegben rendkívüli hatásokat vált ki. Ezen élmények hatása alatt a betegek többnyire hajlandók vizsgálat alá venni korábbi egészségtelen életmódjukat.

A koronária őrzőkben az életveszélyes fázis elmúltával, de még a megdöbbentő élmények hatása alatt a betegek többsége szinte önként, vagy nagyon kevés rábeszélésre mond le a dohányzásról, s tesz fogadalmat életmódja gyökeres megváltoztatására. Ez utóbbinak szerves része az egészséges táplálkozás.

Az újabb infarktus megelőzését (prevencióját), újabb szív-érrendszeri (cardiovascularis) megbetegedések megelőzését célzó étrend megtanítása a rehabilitáció időszakának fontos feladata!

A szívinfarktus keletkezésének pontos okát 100%-ig nem ismerjük, de ismerünk olyan hajlamosító tényezőket, amelyek fennállása esetén megnő az esély infarktus kialakulására. Ezek a hajlamosító tényezők, vagy más néven rizikófaktorok az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a dohányzás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, a stressz és az örökletes hajlam.

Amennyiben több hajlamosító tényező együtt áll fenn, akkor az hátrányosan befolyásolja az infarktuson átesett beteg életkilátásait.

Az ischaemiás szívbetegségek (a koszorúér elzáródásából adódó vérellátási zavarok okozzák pl. szívinfarktus) diétás kezelésének irányelvei általában megegyeznek az egészséges táplálkozás irányelveivel, ezért a kórházból kikerült beteg rehabilitációjában a családi összefogás nagyon sokat segíthet. Eszerint, ha a család többi tagja is áttér az egészséges táplálkozásra, a hazatért betegnek könnyebb lesz az új életmódhoz való alkalmazkodás.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]