Amit okvetlenül tudnia kell a szívinfarktus kezeléséről

606
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívinfarktus egy olyan betegség, amelynél a tünetek fellépése és a kezelés megkszivroham-infarktus-rosszullet-2ezdése közötti idő döntő fontosságú (időfaktor). Minél rövidebb idő telik el ugyanis a korrekt diagnózis felállításáig, s ezzel összefüggésben a szükséges kezelés megindításáig, annál nagyobb szívizomterületek lesznek megmenthetők. Ez pedig a beteg rövid és hosszú távú prognózisát illetően óriási jelentőségű.

Versenyfutás az idővel

Az akut érelzáródást követő első 12 órában van remény arra, hogy az elzáródott érszakasz átjárhatóságának visszaállításával (recanallsatlo) csökkentsék a veszélyeztetett, illetve maradandóan károsodott szívizomterületek nagyságát.

Természetesen minél hamarabb következik be a recanalisatio, annál nagyobb lesz a megmentett szívizomsejtek száma. Ezért – s ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni – infarktus gyanúja esetén rendkívül fontos a mielőbbi orvosi ellátás.

A gyors és szakszerű beavatkozás szükségességét támasztja alá az is, hogy a szívinfarktus okozta halálozás döntő többsége a klinikai tünetek kezdetétől számított 1-2 órán belül következik be. Hátterében többnyire ritmuszavar, elsősorban kamrafibrilláció (= a szívizomrostok magas frekvenciájú, egymástól független, rendezetlen összehúzódása) igazolható. Ez pedig megfelelő műszerezettség mellett (EKG-monitorok. defibrillátor) könnyen és gyorsan felismerhető, illetve megszüntethető, s ezzel a beteg élete megmenthető.

Elengedhetetlen a mielőbbi kórházi ellátás

Ha az első orvosi vizsgálat az infarktus gyanúját megerősíti, akkor a beteget a lehető legsürgősebben kórházba kell szállíttatni. Célszerű ilyenkor a szállítást mentővel végezni. Egyrészt, mert a szükséges kezelést már a mentőautóban el lehet kezdeni, másrészt az infarktus esetleges akut szövődményeit ilyen körülmények között nagyobb biztonsággal el lehet hárítani.

A szívinfarktus gyanújával kórházba szállított betegeket intenzív osztályokon helyezik el. A kórfolyamat természetéből következik ugyanis, hogy hirtelen, mondhatni egészen váratlan, drámai rosszabbodás állhat be. Gyors vérnyomásesés, életet veszélyeztető ritmuszavar, ideiglenes pacemaker bevezetését szükségessé tevő ingerületvezetési zavarok, a gyógyító tevékenységgel összefüggésbe hozható esetleges szövődmények, és így tovább.

Ezeket az osztályokat pedig éppen abból a célból hozták létre és szerelték fel, hogy a kritikus állapotú betegek élettani funkciói (pulzus, vérnyomás, EKG, vérgázértékek stb.) folyamatos ellenőrzés alatt legyenek. Ezt részben az egészségügyi személyzet állandó jelenléte, részben az a műszerpark biztosítja, amely a beteg állapotáról folyamatosan (például EKG-monitorok), vagy nagy rendszerességgel (például automatikus vérnyomásmérés) szolgáltatja az adatokat.

Az ilyen módon felépített rendszer lehetővé teszi, hogy állapotrosszabbodás esetén a változásokat azonnal felismerjék, s a szükséges lépéseket a lehető legrövidebb időn belül megtegyék.

606
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]