Amit tudnia kell a billentyű-elégtelenségről

601
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha a szájadékban a billentyű nem záródik tökéletesen, a vér egy része a normális áraszivritmus-szivritmuszavar-4mlási iránnyal ellentétesen, visszafelé áramlik. A kóros áramlási viszonyok miatt a szív üregrendszerének térfogatarányai megváltoznak. A szív nagyobb térfogatú vért áramoltat, így a szívizomzatra nagyobb megterhelés hárul.

Mitrális szűkület

A kéthegyű billentyű szerzett szűkületét rendszerint primer vagy reumás szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) okozza. A betegség a fiatal és középkorú felnőttek esetében a leggyakoribb. A gyulladás következtében a billentyű vitorlái helyenként összenőnek. A szájadék beszűkül. A szűkület miatt a vér áramlása akadályozott, a szívizomzatra nagyobb terhelés hárul.

A bal oldali szájadék szűkülete akadályozza a bal pitvar kiürülését. A pitvar kitágul, a pitvarfal megvastagszik. A bal pitvarban a nyomás fokozódik. A nyomásfokozódás megemeli a nyomást a kis vérkörben, a jobb kamra terhelése is növekszik. A kis vérköri nyomásnövekedés miatt a tüdőben pang a vér. A pangásos tüdőben romlik a gázcsere. A beteg légzése nehezített, a vér oxigenizáltsága romlik. A kitágult szív alakja jellegzetes.

A jobb szájadékok szűkülete

A jobb szájadékban elhelyezkedő háromhegyű billentyű szűkülete esetén a vér a jobb pitvarból nem ürül ki tökéletesen, torlódik a jobb pitvarban. A jobb pitvar térfogata megnövekszik, megnő benne a nyomás. A pitvar fala megvastagszik, ürege kitágul. A jobb pitvari vértorlódás visszatevődík a nyaki vénákra és a máj vénáira. A máj megduzzad. A pangás miatt ödémák alakulnak ki.

A pulmonalis billentyű szűkülete rendszerint veleszületett rendellenesség. Fizikai terhelés esetén nehézlégzés, fulladás alakul ki. Szerzett betegségként ritkán jelentkezik.

Aortabillentyű-szűkület

Az aortabillentyű zsebeinek összenövése esetén az aortaszájadék nem nyílik ki teljesen. A kórkép rendszerint valamilyen gyulladásos betegség következtében jön létre. A szűkület miatt a bal kamrára nagyobb terhelés hárul.

A kamra izomzata átmenetileg elviseli a nagyobb terhelést, ezért a tünetek általában harminc-negyven éves kor után jelentkeznek. A beteg gyenge, fizikai teljesítőképessége romlik.

Mellkasi panaszai vannak. A keringés elégtelensége miatt szédülés, esetleg ájulás, eszméletvesztés léphet fel. Súlyos esetben fizikai terhelés hatására a keringés elégtelensége agyi vérellátási zavart, hirtelen szívmegállást okozhat.

601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]