Hogyan diagnosztizálható a szívinfarktus?

621
HOZZÁSZÓLÁS:

Szívinfarktus gyanúja esetén mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség! Ezt a feltételezett diagnózist ugyanis nagy biztonsággal be kell bizonyítani, vagy ki kell zárni. Lehetőleg minél hamarabb döntésre kell jutni, tekintettel arra, hogy a szívinfarktus egy rendkívül súlyos, gyakran életveszélyes betegség, amely mielőbbi kezelést igényel. A koszorúér elzáródása és a kezelés megkezdése között eltelt idő meghatározó lehet a beteg további sorsát illetően!

A betegség felismerése vernyomas-meres-orvos-2

A diagnózis felállításakor az orvos számos segítségre számíthat. Fontos információt jelentenek a beteg kórelőzményében (idegen szóval anamézis) szereplő adatok. Például egy évek óta magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő, dohányos férfi mellkasi panaszainak hátterében sokkal nagyobb valószínűséggel találunk szívizomelhalást, mint egy hasonló panaszok miatt vizsgált, rizikófaktormentes fiatal nő esetében.
A beteg alapos fizikális vizsgálata során is számos olyan tünet, jel, apróbb vagy durvább eltérés fedezhető fel, mely a feltételezett diagnózist még valószínűbbé teszi. Ilyenek lehetnek: a pulzusfrekvencia és a vérnyomás – látszólag indokolatlan – jelentős csökkenése vagy emelkedése, a szívhangok változása, szívelégtelenségre utaló tünetek megjelenése stb.

Elektrokardíográfía, vagy ahogy mindenki ismeri, az EKG

A klasszikus, manapság is nélkülözhetetlen eszköze az infarktus diagnosztikájának. A feltételezett diagnózis megerősítése mellett az EKG-képből következtethetünk a károsodás helyére (ebből áttételesen az elzáródott érszakaszra), bizonyos mértékig súlyosságára (teljes falvastagságot vagy csak egyes rétegeket érintő elhalás), valamint az elhalt terület nagyságára.

Az infarktus okozta EKG-eltérések az idő előrehaladtával jellegzetes változásokat mutatnak.
Egy akut, koszorúér-elzáródással induló szív-izomelhalási folyamat számtalan olyan szövődménnyel járhat, amely korrekt módon csak EKG-vizsgálattal deríthető fel. Ilyenek például az infarktus rendkívül gyakori, szinte törvényszerű velejárói, a különböző ritmuszavarok.

Összefoglalva: az EKG az infarktus diagnosztikájában és az esetleges szövődmények felderítésében nélkülözhetetlen eszköz.

Laboratóriumi vizsgálatok

További óriási segítséget jelentenek a laboratóriumi módszerek. Az infarktus során elhalt sejtekből ugyanis számtalan, biokémiai analízissel kimutatható anyag (például fehérje) jut a keringő vérbe. Amennyiben tehát a vérből az élettaninál (normálisnál) magasabb koncentrációban tudunk a szívizomsejtekre jellegzetes anyagokat, például fehérje-természetű enzimeket kimutatni, igen nagy a valószínűsége a szívizom károsodásának. Miután többféle és az infarktus különböző stádiumaiban eltérő mértékben felszabaduló enzim meghatározására is lehetőség van, ebből is következtetések vonhatók le a koszorúér-elzáródás bekövetkeztének idejére.
A laboratóriumi módszerek fejlődése egyre több és több lehetőséget biztosít az orvosnak, arra hogy az infarktus diagnózisának felállítása minél gyorsabb és pontosabb legyen. További diagnosztikus segítséget nyújthat a mellkasi röntgenfelvétel készítése, illetve a szív ultrahangos vizsgálata, melyeket ma már az intenzív osztályokon a betegek ágyánál is el lehet végezni.

621
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]