Hogyan kezelhető a szívelégtelenség?

666
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívelégtelenség kezelése során a szívizom pumpafunkcióját gyógyszeresen javítják. A gyűszűvirág (digitáliszj-kivonatból készült gyógyszerek és az ACE-gátlók fokozzák a szívizom összehúzódó képességét.canstockphoto5343060

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkentik a perifériás ellenállást, így tehermentesítik a szívizmot. A szívet megterhelő ödéma vízhajtó gyógyszerekkel távolítható el a szervezetből.

A szívelégtelenség hátterében álló mechanikus okok – a szívbillentyű-szűkület, a billentyűelégtelenség, a pitvari vagy kamrai szeptumdefektus műtéti úton küszöböltetők ki.

A beteg teendői

Dekompenzáció esetén a beteg pihenjen. Az enyhe dekompenzáció ágynyugalom mellett spontán megszűnhet.

Súlyosabb dekompenzáció esetén a beteg félig ülő vagy ülő testhelyzetben feküdjön, mert így a nyomásviszonyok kedvezőbbek a szív és a tüdő számára.

A szellemi kikapcsolódás, a stresszmentes nyugalom szintén igen fontos.

A beteg kímélő étrendre, só- és fűszermentes diétára szorul.

Sószegény diéta

Szívelégtelenség esetén a szív tehermentesítése érdekében meg kell akadályozni az ödémaképződést. A beteg ezért naponta legfeljebb három gramm sót fogyaszthat: gyakorlatilag sómentes étrend javallott. Egy gramm só ugyanis száz köbcentiméter, tíz gramm só pedig egy liter vizet köt meg a szervezetben.

A bal szívfél elégtelenségének következményei

A bal szívfél elégtelensége hátterében rendszerint magas vérnyomás, aortabillentyű-rendellenesség vagy koszorúér-megbetegedés áll.

A bal kamra elégtelen működés esetén nem tudja megfelelően ellátni pumpafunkcióját, túlságosan kevés vért pumpál a főverőérbe, az aortába. Eközben a jobb kamra változatlanul normálisan működik, de a bal pitvarba érkező vért a bal kamra nem továbbítja a megfelelő ütemben és mennyiségben. Ezért a kis vérkörben torlódik a vér. A tüdőben pangó vér nyomása fokozódik, a vérből folyadék lép ki a tüdőszövetekbe. A pangó folyadék rontja a gázcserét, nehézlégzés, fulladás alakul ki.

A betegség tünetei elsősorban éjjel jelentkeznek. A beteg felriad, légszomja van, levegő után kapkod.

Ha a kisvérköri pangás sokáig fennáll, nemcsak a tüdőszövetek közé, hanem a tüdőhólyagocskákba is folyadék jut, tüdőödéma alakul ki. A tüdőödéma akut életveszélyes állapot. A beteg légzése egyre romlik, híg, babos, rózsaszín köpetet ürít.

TÜNETEK

Bal szívfél-elégtelenség:

  • nehézlégzés, fulladás
  • tüdőödéma

Jobb szívfél-elégtelenség:

  • májduzzanat
  • hasi, mellkasi folyadékgyülem
  • testszerte vizenyő

A jobb szívfél elégtelensége esetén a jobb kamra nem pumpál elegendő vért a kis vérkörbe. A jobb szívfél nem tudja továbbítani a vért. A bal kamra normális működése mellett a nagy vérkörben pangás alakul ki. A jobb szívfél elégtelensége viszonylag későn okoz panaszokat és látható tüneteket, mivel a nagy vérkör érrendszere sokáig fenntartja a rendszert. A jobb szívfél elégtelensége miatti pangás mellett idővel májduzzanat, májműködési zavarok, sárgaság alakul ki.

Folyadékgyülem jön létre a hasüregben (ascites) és a mellüregben (hydrothorax). Vese- és bélműködési zavarok alakulnak ki.

A kapillárishálózat túlterheltsége és megnövekedett nyomása miatt a vérplazma kilép a szövetek közé és testszerte vizenyőt – bokatáji, illetve lábszári ödémát, fekvő betegeknél deréktáji ödémát – képez. A felgyülemlő folyadék igen nagy mennyiségű lehet. A dekompenzált beteg hamar kifárad, légzése nehezített, szívműködése szapora.

A beteg teendői

A só-víz háztartást egyensúlyban tartó, speciális szívdiétával a szívelégtelenség okozta ödémásodás mérsékelhető. Elsősorban a sófogyasztást kell redukálni. A beteg napi három gramm sónál többet ne fogyasszon.

Veszélyek, lehetséges szövődmények

A szívelégtelenség alattomosan, fokozatosan rontja a szervezet állapotát. A kezeletlen betegség halálos kimenetelű. Szakszerű gyógyszeres kezelés mellett, megfelelő diéta betartásával a betegség karbantartható.

Lehetőleg fűszermentesen táplálkozzon!

A beteg normális testmozgást végezhet, a fizikai túlterheléstől azonban óvakodnia kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A szívelégtelenség jellemzően időskori rendellenesség, elvétve azonban fiatalkorban is előfordul.

Nehézlégzés, fulladás, légszomj, a fizikai teljesítőképesség csökkenése, ödémásodás esetén minél előbb forduljunk orvoshoz!

Az orvos teendői

Szívelégtelenség gyanúja esetén az orvos az általános fizikai vizsgálatot követően kopogtatással megvizsgálja a szív kiterjedését, meghallgatja a szívhangokat. Szükség esetén mellkasröntgent és -átvilágítást rendel. A nyugalmi EKG elkészítése után terheléses EKG-vizsgálatot végez.

A szívultrahang-vizsgálattal (ecbokardiografia) a szívizomzat és a billentyűk mozgása, a szívizomzat vastagsága és a szíven belüli áramlási viszonyok pontosan feltérképezhetők.

A szívizomzat összehúzódó képessége, a szív ereje gyógyszeresen javítható, a dekompenzálódott szív kompenzálható. A felgyülemlett ödéma vízhajtó gyógyszerekkel eltávolítható.

666
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]