Így óvja a karnitin szívünk egészségét

571
HOZZÁSZÓLÁS:

A karnitin a fehérjéket felépítő aminosavak egyik származéka. Az aminosavakhoz hasonlóan több biokémiai folyamatban fontos szerepet tölt be. A legjelentősebb a zsírsavaknak a mitokondriális (sejtek erőművei) membránon keresztüli szállításban betöltött szerepe. A mitokondriumon belül történik a zsírsav- és glukózlebontás végső lépése és az oxidáció során felszabaduló energiák beépülése az energiaközvetítő anyagokba.karnitin

Mit tesz értünk a karnitin?

Az új kutatási eredmények fényében, úgy tűnik, hogy a karnitin előnyösen befolyásolja a koszorúér-szűkületben szenvedők szívizomzatának az állapotát. Maguk a szívizomsejtek is gazdagok karnitinben, aminek az egyik oka, hogy ezek a sejtek az energiaszükségletük 48-70%-át a hosszú szénláncú zsírok lebontásából fedezik.

Ez az energiaszükséglet még nyugalmi állapotban is tetemes, hiszen a szervezet többi izmaitól eltérően, a szívizomzatnak soha sincs elegendő „szabad ideje” a tökéletes regenerálódáshoz. Egy 24 órás napszak alatt a szív 8100 liter vért pumpál a test 12 000 kilométeres érpályái mentén.

A magas vérnyomás nagy terhet ró a szívre azzal, hogy erőteljesebb munkavégzésre kényszeríti, és fokozza a szívizomsejtek energiaigényét. A legújabb klinikai kísérletekben isémiás (koszorúér-rendellenesség okozta elégtelen oxigénellátottság) szívbetegek kezelésére intravénásán karnitint adtak. Jelentősen javult fizikai tűrőképességük, biokémiai vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a kezelés következtében fokozódott a zsírsavak energiaforráskénti hatékonyabb felhasználása.

A karnitint előnyösen lehet táplálékkiegészítésre használni, minthogy bizonyos fokú védőhatást fejt ki a szívre és a keringési rendszerre. A fenti célt szem előtt tartva, felnőttek számára harmadnaponként 200 mg javasolható.

Szívbetegek és magas vérnyomásúak a karnitin szedése előtt feltétlenül beszéljenek az orvosukkal.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]