Milyen szerepük lehet a kórokozóknak az infarktus kialakulásában?

577
HOZZÁSZÓLÁS:

A Helicobacter tekintetében a nagyobb humán vizsgálatok sem támasztották alá kóroki szerepét az érelmeszesedés kialakulásában.infarktus

A Chlamydia kimutatását az érelmeszesedéses felrakódásban sokan az okozati összefüggés bizonyítékának tekintik. Álláspontunk szerint ezek a vizsgálati eredmények nem elegendőek ennek kimondásához. Nem dönti el ugyanis, hogy a baktérium okozza az elváltozást, vagy a már meglévő meszes felrakódás nyújt kedvező életfeltételeket a baktérium betelepüléséhez.

A fogínybetegségekhez társuló bakteriális fertőzésekkel kapcsolatban is felmerült az okozati összefüggés lehetősége. Olyan bizonyítékok azonban még nem állnak rendelkezésünkre, amelyek alapján ezt elfogadottnak tekinthetnénk.

Az influenza és a szívroham lehetséges kapcsolata

Az influenzás megbetegedésekkel való kapcsolatra az a megfigyelés terelte a figyelmet, hogy télen csaknem duplájára nő az infarktus gyakorisága a nyári előforduláshoz képest. A szubtrópusi vidékeken, ahol nincs nagyobb hőmérséklet ingadozás, ott az infarktus nem jelez szezonális különbséget.

Mi következik ebből? A téli hónapokban a lakosság jelentős része átesik felső légúti fertőzésen, aminek zömét az influenza vírus okozza. Az infarktust elszenvedett betegek 19%-a számol be felső légúti fertőzésről az infarktus bekövetkezése előtti két hétben. Az ilyen infekciók olyan változásokat idézhetnek elő a vérben, ami hajlamosít a rögképződésre, trombózisra vagy a szíverek meszes felrakódásainak szétesésére, ami akár hirtelen halálhoz is vezethet.

Ennek a gondolatmenetnek az alapján vetődött fel az influenza elleni védőoltás, mint az infarktus megelőzésének egyik újabb lehetősége. Természetesen további meggyőző klinikai bizonyítékok szükségesek a végkövetkeztetés levonásához. Ezek egyelőre nem állnak rendelkezésre, de a feltételezett védőmechanizmus elméletileg elfogadható és a szóbajövő beavatkozásnak sincs különösebb rizikója. A védőoltás messzemenően biztonságos és hatékonysága is eléri az 50%-ot.

A további kutatások jelentőségén is érdemes elmélkedni és eljátszani az esetleges siker gondolatával. Mivel is kecsegtet a mindössze 700 Ft-ba kerülő védőoltás, ha a hatása igazolható volna? Évi 40 ezer friss infarktussal számolva és a népesség 40%-ának influenza vírussal való fertőzését kalkulálva, a védőoltás 50%-os hatékonysága mellett 8 ezer infarktus válna megelőzhetővé. Kevés prevenciós intézkedés jár együtt ilyen költséghatékonysággal! Remélhető, hogy a bizonyítás sem késik sokáig!

A fertőzéses-gyulladásos elmélet más képviselői a szintézisben látják ezeket a hatékonyságokat.

A többszörös infekciók elmélete szerint a kórokozók által előidézett fertőzések összeadódva jelentik a fokozott rizikót az infarktusra. Magyarázatul a kórokozókkal való többszörös fertőzés szolgál, ami megnöveli a gyulladásos markerek mennyiségét a vérben, fokozva ezáltal a szövődmények veszélyét.

Összefoglalva elmondható: a kérdéses területen minden kétséget kizáró bizonyítékok jelenleg még nem állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy a fertőzéses eredetű gyulladások és az infarktus közötti ok-okozati kapcsolatot elfogadottnak tekintsük.

577
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]