A legfontosabb tények a szívritmus-szabályozóról, vagyis a pacemakerről

682
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívritmus-szabályozó vagy „pacemaker” a bőr alá beültetett miniatürizált elektromos készülék, amely a szív szabályos össze-húzódását biztosító elektromos impulzusokat küld a szívnek, amikor úgy érzi, hogy szüksége van rá.szivritmus-holgy

A betegeket minden esetben megfelelően tájékoztatják a készülék működéséről és a lehetséges komplikációkról.

A legfontosabb tudnivalók

Természetesen az orvosi elektronikában több olyan csodálatra méltó „szerkezet” van, amelyek lehetővé teszik az életmentést és a betegek nagy számának javítják az egészségét.

A pacemaker egy öngyújtó nagyságú titánból készült doboz és egy finom szonda. A dobozt a kulcscsontnál kissé lejjebb ültetik be a bőr alá, a szondát pedig elvezetik egészen a szívig, a jobbkamrába ahová a vége bele van akasztva. Ezt a beültetési műveletet helyi érzéstelenítés mellett végzik.

A doboz egy öt-tíz éves élettartamú kis lítium elemet tartalmaz, és egy okos, valóságos mikroszámítógépet; az a feladata, hogy kimutassa a szívfunkció leállását, és akkor néhány millivoltos elektromos impulzust küldjön (egy ezred másodpercig tart), hogy biztosítsa a szív összehúzódását. Ma már olyan sok pacemaker típus van, hogy minden betegnek az ő esetének legjobban megfelelő stimulátort tudják javasolni.

A betegnek mindig magánál kell tartania a beültetést végző központ által kitöltött ellenőrző füzetet. Ez jelzi a pacemaker típusát és jellegzetességeit, valamint működési módját; egy nemzetközi kód három betűjével van ellátva.

Milyen esetekben ültetnek be pacemakert?

Szívserkentő beültetését olyan betegeknél határozzák el, akik többször rosszul voltak és elájultak, a szívpitvarok és a szívkamrák közötti elektromos vezetés blokádja miatt (folyamatos vagy rohamokban jelentkező pitvar-kamra blokk); ilyen beültetést néha szívműtét után végeznek, de szélsőséges szívlelassulással vagy szívleállással (kihagyások) járó pitvar és kamra betegségek esetében is.

Hogyan működik egy pacemaker?

Számos működési mód van. Leggyakoribb a ,yVI”-es mód; ez a jobbkamrát serkenti, ha egyetlen összehúzódás sem fordul elő egy adott időn belül; amikor egy spontán összehúzódás megindul, a pacemaker leblokkol és nem küld impulzust.

Jelenleg egyes szívserkentők fel tudják gyorsítani erőfeszítés esetén a szívritmust, a legjobb komfortot biztosítva a betegnek. Egy másik működési módot „DDD”-nek kereszteltek vagy „kétkamrásnak”; kimutatja az összehúzódásokat és szükség szerint, egyszerre serkenti a pitvarokat és a kamrákat; erőkifejtéshez is hozzáigazodik.

A szívserkentő viseléséhez kapcsolódó incidensek és komplikációk

Elvileg a modern pacemakereknek nagyon biztonságos a működése, de ellenőrzést igényelnek és néha a programozható készülékek nagyon kényes szabályozását. Mindenesetre bizonyos incidensek előfordulhatnak, ami azonnali konzultációt igényel.

Helyileg nehézség nélkül megállapítható a doboz elmozdulása (az idős beteg laza bőre vagy a kar túlzott izom erőfeszítései miatt). Ritkábban, a behelyezés után vérömlenyt vesznek észre, egy gyulladást a doboz körül, amit súrolódás vagy ütés okozhat. Ez fertőzést vagy a bőr kifekélyesedését válthatja ki, beleértve egy napszúrás utáni helyzetet is. jegyezzük meg, hogy a szokásosan jobboldalra beültetett dobozt bal oldalra helyezhetik a vadászoknál, hogy elkerüljék a puska hátraütését!).

A pacemakerrel kapcsolatba kerülő mell összehúzódásai ritkák, az elektromosság „szökését” jelentik. Azonnal konzultálni kell a központtal.

Ismétlődő rosszullétek vagy ájulások esetén sürgősen keressük fel az implantációs központot. A serkentő lehet, hogy rosszul működik: az elem lemerülőben van, a szonda kiakadt vagy eltörött, illetve a szonda beakasztási pontján szív fibrózis (rostos elfajulás) van.

Továbbá, a pacemaker rendellenes módon mutatja ki magától az egyéntől vagy a környezetéből érkező jeleket (izom összehúzódások, elektromos készülékek). A beállítás kiküszöbölheti a zavart.

Erős szívdohogások, fulladás és fáradtság elég gyakoriak; néha kauzális szívbetegség vagy egyszerű extraszisztolék okozzák. Késedelem nélkül konzultálni kell az implantációs központtal, mert szó lehet az úgynevezett „pacemaker szindrómáról”, ami a szívpitvarok és kamrák egyidejű és ellentétes összehúzódásait jelenti. A beszabályozás ezeket a jelenségeket eltüntetheti. Szívgörcsfájdalmak esetén egy koszorúérbetegnél, konzultálni kell a központtal, hogy többek között állítsák be finoman a stimulációs frekvenciát.

Legyünk körültekintőek

Néhány tanács a pacemakert viselőknek

  • Kerüljék a heves kar és mellkasi mozgásokat, valamint az ütés és elesés kockázatával járó sportokat.
  • Tartsuk távol magunkat az elektromágneses forrásoktól, főként, ha különösen érzékeny, programozható pacemakert viselünk: ne barkácsoljunk erős elektromos készülékkel, ne végeztessünk MRI vizsgálatot vagy elektromos szikével beavatkozást, kerüljük el az elektromos detektort, ne használjunk villanyborotvát stb.
  • Ha cellás számkijelzésű mobiltelefont használunk, tartsuk távol a sarkos kapcsolástól, ne tegyük az ingzsebünkbe a készüléket, tartsuk a fülkapcsolót a beültetett pacemakerrel ellentétes oldalon.
  • Tartsuk be az implantációs központ felkeresésének időpontjait, és baleset esetén gyorsan vegyük fel velük a kapcsolatot.
682
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Lovasi Imre szerint:

    Az utóbbi napokban, a reggel borotválkozásnál (elektromos készülékkel) szédülést érzek. Le kell ülnöm és akkor lassan befejezem a borotválkozást. Kis idő múlva jobban leszek. A pacemakerem most 5 éves: ZEPHYR XL SR, SSIR 5626, Type– S 2456549. Beültetés 2011.06.20. Pécsi Sívcentrumban kaptam.
    Ezt a BRAUN borotvát kezdettől használom naponta, de eddig nem éreztem ilyet. Köszönöm szíves mielőbb információjukat.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]