A magas vérnyomás, mint a szívinfarktus fő rizikófaktora

610
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elmúlt években napvilágot látott statisztikai eredmények bizonyították, hogy minél magasabb valakinek a vérnyomása, annál nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, s ez érvényes a ma normálisnak tekintett 140/90 Hgmm-es érték alatti tartományra is.szivroham1

Ez azt jelenti, hogy például a 125/85 Hgmm-es vérnyomásnál – a hosszú távú prognózis szempontjából – jobb a 115/80 Hgmm-es érték. Természetesen ez csak egy bizonyos határig érvényes, hiszen a túl alacsony vérnyomás (a 90 Hgmm alatti értéktartomány) már szintén kórosnak tekinthető.

Mely vérnyomásértéktől nő a szívinfarktus kockázta?

A 140 Hgmm fölötti szisztolés és a 90 Hgmm fölölti diasztolés értéket tekintjük- életkortól függetlenül (!) – kórosnak. Az esetek túlnyomó többségében a magasvérnyomás-betegség kialakulása során a systolés (a szív összehúzódásakor a nagy artériákban mérhető nyomás) és a diastolés (a szív elernyedésekor mért nyomás) érték egyaránt emelkedő tendenciát mutat.

Ritka esetekben a systolés (izolált systolés hypertonia) vagy csak a diastolés érték emelkedik a kóros tartományba. Érrendszert károsító hatásai miatt azonban valamennyi hypertonia forma kezelésit igényel. Amennyiben ugyanis magas a vérnyomás, úgy az érfal valamennyi rétegére nagyobb terhelés hárul. Ez pedig károsítja az érendothel működését (endothel dysfunkció), növeli az érfal kötőszövetes állományát, rugalmatlanabbá teszi az ereket, rontja az érfalvastagság/belső átmérő arányát.

A hipertónia csendben támad

A magas vérnyomás népbetegség. Alattomos, mert a betegek döntő többségénél észrevétlenül fejlődik ki. Gyakran csak egyéb okból elvégzett vizsgálatok kapcsán (például jogosítvány meghosszabbításakor) fedezik fel.

Nemegyszer a panaszmentes betegeknél jóval 200 Hgmm fölötti értékeket találnak. Az sem ritka, hogy a beteget a hypertonia valamilyen szövődményével (agyvérzés, szívinfarktus, ritmuszavarok, veseelégtelenség stb.) szállítják kórházba, és a kimutatható következményes szervi elváltozások alapján csak ott derül fény arra, hogy már régóta magas lehetett a vérnyomása a betegnek.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A magasvérnyomás-betegségre jellemző, hogy az esetek több, mint 90%-ában nem tudnak olyan elsődleges okot (hormonális eltérést, vesebetegséget stb.) kimutatni, amely az emelkedett vérnyomást kiváltja, illetve fenntartja.

Ez azt jelenti, hogy a beteg vérnyomásának normalizálása gyakran az élete végéig tartó gyógyszeres kezelést tesz szükségessé. Az ilyen helyzeteknek pedig óriási veszélye, hogy a vérnyomás beállítását követően a beteg közérzete, erőnléte – a számára akkor már „szokatlanul” alacsony értékek mellett – átmenetileg romolhat.

Emellett gyógyszermellékhatások is jelentkezhetnek, továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy a kezelésnek komoly anyagi vonzata is lehet. Mindezek pedig a beteget nemegyszer a terápia megszakítására ösztönzik. Következménye pedig a tartósan magas vérnyomás, annak minden potenciális szövődményével.

Amennyiben a hypertonia mellett egyéb rizikófaktorok is kimutathatók – s ez kiváltképp gyakori a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásnak esélye meghatványozódik. Rendkívül fontos tehát a vérnyomás szinten tartása.

Az utóbbi években napvilágot látott adatok szerint ez tehát mindenképpen a 140/90 Hgmm alatti értéktartomány, sőt, cukorbetegség és/vagy fehérjevesztéshez vezető vesebetegségek egyidejű fennállásakor a célvérnyomásnak a beteg által tolerálható legalacsonyabb érték kell lennie.

610
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]