Miért végzetes gyakran a szívroham?

591
HOZZÁSZÓLÁS:

A miokardiális (szívizom) infarktust leggyakrabban a főkoszorúér-artéria vészes szűkülete, vagy a koszorúér-rendszerben valahol bekövetkező hajszálérrepedés, illetőleg vérrög okozta elzáródás idézi elő. A friss vértől megfosztott szívizomsejtek oxigén és tápanyag hiányában elhalnak.szivroham3

Milyenek az életben maradási esélyek?

A szívroham során érintett szívizomsejtek száma és helye határozza meg az infarktus kimenetelét: ha nagyon nagy a kiterjedésük, elkerülhetetlenül halált jelentenek, de sok esetben komoly esélye van a felgyógyulásnak.

A magasvérnyomás és a vér magas koleszterinszintje a két legfontosabb olyan tényező, ami fokozottan kiteszi a beteget az érelmeszesedés és a szívrohamok veszélyének. Angliában a halálokok között a szívbetegségek állnak az első helyen. A legfeketébb „halálfoltok” Walesben, Skóciában és Észak-Írországban vannak. Szív- és érrendszeri betegségek Angliában több ember halálát okozzák, mint bármilyen más betegség – még akkor is, ha a rosszindulatú daganatok minden válfaját egyként kezeljük -, és évente 200 000 – minden harmadik percben egy – életet követelnek.

A komor kép lényegesen javulhatna, ha az életvitel, a szokások és táplálkozás olyan irányba változna, amit a magasvérnyomás ellenszereként javasolnak. Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában már komoly sikereket könyvelhettek el a szívrohamok okozta halálesetek csökkentése terén azzal, hogy széles körben el tudták érni az életmód lényeges megváltoztatását.

A fenti országok némelyikében (pl. USA) 37%-ra sikerült leszorítani a szívrohamok arányát a halálokok között. Angliában 1986-ban ez az arány 3%-kal csökkent a korábbi évekhez képest, de az elmúlt 15 év adataihoz viszonyítva a férfiaknál 3%-os, a nőknél 15%-os emelkedést találunk.

591
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]