Mit állapíthat meg a komputer-tomográfia (CT)?

613
HOZZÁSZÓLÁS:

A CT gyors fejlődésen ment át az elmúlt években. Jelentős technikai fejlesztések történtek, amelyek megnövelték a felhasználhatóságot. Fontos előrelépés a spirál-CT bevezetése.ct

Mit lehet megvizsgálni vele?

Az EKG egyidejű rögzítésével az egész szívet folyamatosan, vékony szeletekben lehet vele vizsgálni. Az eljárás fél percig tart. A felvétel minősége olyan jó, hogy pontos mészminősítés végezhető ennek alapján.

A legújabb elektronsugár CT-vel a koszorúerek mészhalmazai közvetlenül láthatók. Az eljárással a meszes felrakódások kiterjedése és nagysága is mérhető. A rövid és ismételhető vizsgálattal a folyamat lassú vagy gyors terjedése is nyomon követhető. A bevezetett kezelés eredményességéről is képet lehet kapni (pl. mészpontszám csökkenés). Vénás kontrasztanyaggal a vérrög is felismerhető.

A nagyszerű lehetőségek azonban nem oldanak meg minden gondot. Az orvosi döntés meghozatala továbbra is rendkívüli körültekintést igényel. Az eddigi prevenciós ajánlásokat ugyanis át kell értékelni, amennyiben ezt a technikát is alkalmazzák.

A gyógyszeres kezelés ajánlásával feltehetően várhatnak még magas koleszterinnél is, ha a CT nem mutat ki meszet. A kimutatott meszesedés viszont szükségessé teheti a gyógyszer szedését a jelenlegi javallatok szerint még nem indokolt vérzsír-emelkedés esetében is.

Elkerülhetetlenné válhat az egyéni és tömegkockázati tényezők eltérő következtetéseinek az összehangolása. Az utóbbi példában, amikor csak mérsékelten emelkedett vérzsír szint mellett is már megkezdődött a meszesedés, azt kell feltételezni, hogy az adott egyén az átlagosnál kisebb koleszterinemelkedésre is fokozottan reagál. Nagy az érelmeszesedésre az egyéni hajlam. A példaként hozott jelenség természetesen a többi rizikófaktorra is vonatkoztatható. A veszélyeztetettséget abban az egyénben határozzák meg, akiben az érelmeszesedést kimutatták. Az általános irányelveket ehhez kell igazítani.

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]