Mit kell tudni a vizelethajtókról és mellékhatásaikról?

587
HOZZÁSZÓLÁS:

A vizelethajtó gyógyszerek azt segítik, hogy a szervezetben felgyülemlett nátriugyogyszerek-antibiotikumok-9m- és folyadéktöbblet a vesén keresztül ki tudjon ürülni. Legtöbbször gyorsan szüntetik a kis- és nagyvérkörben keletkezett ödémákat, mérséklik, illetve megszüntetik a nehézlégzést, a máj és a végtagok duzzanatát.

Mikor kell őket alkalmazni?

A vizelethajtók adása nélkülözhetetlen a szívelégtelenségben szenvedő betegek többségénél. Közülük leghatékonyabbak a vese úgynevezett kanyarulatos csatornáin ható, a kiválasztott nátrium és víz mintegy 25%-ának visszaszívását gátoló, úgynevezett kacsdiuretikumok.

Ilyen gyógyszer a furozemid hatóanyagú szer. Ha kisebb fokú, és kevésbé gyors vizelethajtó hatásra van szükség, megelégedhetünk a vesében máshol ható, úgynevezett thiazid diuretikumok, például a hypothiazid (ejtsd: hipo-tiazid), és a chlorthahdon (ejtsd: klórtalidon) adásával. Ezek a kiválasztott nátrium és víz mintegy 5-10%-ának visszaszívását gátolják meg.

Fontos, hogy a vizelethajtók nem csak a nátrium, hanem a kálium kiürülését is okozzák. Nagy mennyiségű vizelet ürítésekor súlyos fokú káliumhiány, és emiatt ritmuszavarveszély jöhet létre. Ilyenkor lábikragörcsök is felléphetnek.

A távozó káliumot feltétlenül pótolni kell, kiürülését úgynevezett káliumspóroló vizelethajtókkal gátolhatjuk.  Amellett, hogy fontosak a káliumhiány megakadályozásában, gondolni kell arra (ahogy már az ACE-gátlóról szólva is megemlítettük), hogy ezek a szerek ACE-gátlókkal együtt adva kóros káliumszint-emelkedést is okozhatnak.

A vizelethajtók szedésének további mellékhatása lehet a nagyfokú folyadékhiány, következményes gyengeség, alacsony vérnyomás, szédülés is. A folyadékhiány, a szimpatikus idegrendszer, és a reninangiotenzin-aldoszteron rendszer kártékony aktivitásfokozódását idézi elő. A normális folyadékegyensúlyhoz még éppen szükséges vizelethajtó adagok meghatározása fontos orvosi feladat szívelégtelenségben.

587
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]