Hogyan működik a szív és a keringési rendszer?

639
HOZZÁSZÓLÁS:

A szív egy csodálatos szerv. Egy ökölnyi erőmű, amely naponta átlagosan 100 000-szer húzódik össze és ernyed el, és körülbelül 7500 liter vért pumpál ki magából, hogy oxigénben és tápanyagokban gazdag vérrel lássa el a szervezetet.keringesi_rendszer

A szív felépítése és működése

A szív a bal oldali mellkasfélben, a bordaívek alatt helyezkedik el.

Izmos falú szerv, négy üregből, a felül elhelyezkedő jobb és bal pitvarból, és az alul elhelyezkedő jobb és bal kamrából áll. Mind a pitvarokat, mind a kamrákat izomfal, az úgynevezett szeptum választja el egymástól.

A pitvarok és a kamrák között a vér egyirányú áramlását biztosító, szelepként működő szívbillentyűk helyezkednek el. A jobb pitvar és a jobb kamra között három vitorlájú (trikuszpidális) billentyű, míg a bal pitvar és a bal kamra között két vitorlájú, azaz kéthegyű (mitrális) billentyű található.

További billentyűk vannak a jobb kamra és a tüdőverőér között (pulmonális billentyű), valamint a bal kamra és a főverőér között (aortabillentyű). Feladatuk ugyancsak a vér egyirányú áramlásának biztosítása.

A vérerek fajtái

A szív mellett a keringési rendszer fontos részét képezik a vérerek. Három típusukat különböztetjük meg:

  • Artériák (verőerek): Az artériás rendszer az aortával kezdődik, ez a fő ütőér, amely a bal kamrából ered, és oxigénben gazdag vért szállít a szívből a szervezet szövetei felé, számos elágazást képezve, és egyre kisebb ágakra (arteriolák) oszolva.
  • Kapillárisok (hajszálerek): Ezek kisméretű erek, amelyek az artériás rendszert összekapcsolják a vénarendszerrel. Vékony faluk lehetővé teszi az oxigén és más tápanyagok leadását a testünket felépítő sejtek felé, és a széndioxid és más salakanyagok felvételét a szövetek sejtjeiből.
  • Vénák (visszerek): A salakanyagokkal és széndioxiddal telített (elhasznált) vért szállítják vissza a szív felé. Egyre növekvő méretűek, s végül egy alsó (inferior vena cava) és egy felső (superior vena cava) nagyvénában egyesülve a jobb pitvarba torkollnak.

Az érrendszerben történő folyamatos vérátáramlást a szív működése és az érfalak, elsősorban a nagy artériák falának rugalmassága biztosítja.

A jobb pitvarból az előbbiekben leírt trikuszpidális billentyűn keresztül a vér a jobb kamrába, majd innen a jobb kamra összehúzódásának eredményeként a tüdőverőéren keresztül a kisebb tüdőartériákba és a tüdőhólyagocskák falában futó kapillárisokba jut.

Itt leadja a széndioxidot, és felveszi az oxigént, amely a tüdő normális működése révén áll rendelkezésre. Az oxigénnel telített vér a tüdővénákon keresztül jut a bal pitvarba. A vérkörnek ezt a jobb pitvar és bal pitvar közötti részét kisvérkömek nevezzük.

639
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]