Ismerje meg a szívelégtelenség súlyossági fokozatait

657
HOZZÁSZÓLÁS:

A betegség súlyosságának megítélésekor az orvosok az úgynevezett NYHA funkcionális osztályozást alkalmazzák. A NYHA a New York-i Kardiológusok Társaságának rövidítése, ugyanis ez a társaság javasolta a fenti osztályozás bevezetését.szivelegtelenseg

A szívelégtelenség súlyossági fokozatai

A betegek terheléstűrése alapján négy csoportot különítettek el:

 • NYHA 1. osztályba tartoznak azok a betegek, akiknek a teljesítőképességét nem korlátozza terhelés miatt fellépő nehézlégzés, szívdobogásérzés, vagy kifáradás.
 • A NYHA II. osztályba tartozó betegek fizikai terhelhetősége enyhén korlátozott, az enyhe fokú fizikai terhelést jól tűrik, de a szokásos napi tevékenység során már panaszaik vannak.
 • A NYHA III. osztályba olyan betegek tartoznak, akiknek fizikai aktivitása jelentősen korlátozott, s már a napi tevékenységgel járó terhelésnél kisebb fokú igénybevétel is panaszokat okoz.
 • NYHA IV. stádiumban a legkisebb fizikai igénybevétel már panaszokat okoz, illetve a panaszok (legtöbbször nehézlégzés) már nyugalomban is jelentkeznek.

Újfajta osztályozás

Újabban az amerikai kardiológus társaságok javaslatára egy új, a szívelégtelenség kialakulásának menetét híven követő új stádiumbeosztást is használnak.

E szerint A-tól D-ig terjedően ugyancsak négy stádiumot különíthetünk el.

 • Az „A” stádiumban a szívnek úgynevezett maradandó, szervi (strukturális) károsodásai még nincsenek, de olyan megbetegedések (rizikófaktorok) állnak fenn (például magas vérnyomás balkamrafal-megvastagodás nélkül), amelyek a szívelégtelenség későbbi kialakulásának fokozott veszélyét jelentik.
 • A „B” stádiumba olyan betegek tartoznak, akiknek szívelégtelenségre jellemző tünetei nincsenek, és korábban sem voltak, de a szívizomzat különböző eredetű betegségei már kimutathatók (például koszorúér-betegség).
 • A „C” stádiumban a szív megbetegedése, működészavara már tüneteket okoz, a beteg fáradékony, nehézlégzése van, terheléstűrése lecsökkent.
 • A „D” stádium súlyos, rendszerint nyugalmi panaszokkal járó szívelégtelenséget jelez, amely eredményesen csak speciális eljárásokkal, például szívátültetéssel kezelhető.
657
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. doszkocs julianna szerint:

  Tisztelt Cím!
  Nagybátyám 84 éves szívelégteenségben szenved ami olykor nyugalmi állapotban is okoz lpanaszokat.Nincs elég levegő. Mindezek mellett jelenleg is autót vezet. Én úgy vélem a kettő nem igazán fér össze.Kérdésem VZEZTHET?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]