Szívroham – A nők elbagatellizálnák a betegséget?

603
HOZZÁSZÓLÁS:

(…) Legalábbis ez derült ki egy, a Brit Szívalapítvány közelmúltban készített jelentésében. Négy nő közül csak egy van tisztában azzal, hogy a várható élettartam szempontjából a szívbetegség jelenti a fő veszélyt, és 40 százalékuk szerint leginkább a ráktól kell tartaniuk. Ez a nézet a fiatal nők körében a legelterjedtebb: a 162013.05.10_13681882796439902_szivinfarktus-noknel és 24 év közöttieknek alig egy tizede tart a szívbetegségtől, miközben majdnem a fele tartja komoly veszélynek a tüdő- és az emlőrákot.

Érdekes statisztikák születtek:

  • A jelentésbe arra is felhívják a figyelmet, hogy amikor a női alanyokat a betegség kockázatát növelő tényezőkről kérdezték , mindössze 8 százalékuk jelölte meg helyesen a koleszterint, 5 százalékuk a magas vérnyomást és 12 százalékuk az örökletes hajlamot.
  • Míg az első szívroham után a férfiak 25 százaléka hal meg egy éven belül, a nőknél ugyanez az arány 38 százalék! Ennek ellenére az anginás fájdalmakban szenvedő vagy szívrohamon átesett nőknek csak 40 százaléka szed aszpirint, és 25 százalékukat kezelik sztatinokkal.
  • A menopauza roppant fontos a nők és a szívbetegség kapcsolatában. A menopauza előtt a természetesen magas ösztrogénszint védelmet nyújt a női szívnek. A menopauza után azonban megnő a koleszterinszint, s ez fokozhatja a szívbetegség kockázatát, különösen akkor, ha ezzel együtt a triglicerid szint is megemelkedik (a trigliceridek a vérben keringő zsírok egy másik csoportjába tartoznak). Általános vélemény, hogy azoknál a nőknél, akiknek magas a triglicerid szintjük (3,9 mmol/l liter feletti), viszont alacsony (1,2 mmol/l alatti) a HDL-szintjük, nagyobb a szívbetegség kockázata, mint a hasonló értékekkel élő férfiak esetében.
  • A szívbetegség okai is mások lehetnek a nőknél, mint a férfiaknál. A 2-es típusú cukorbetegség például jobban növeli a szívbetegség kockázatát a gyengébbik nem körében.
  • Dohányos nőknél kétszer akkora a szívroham kockázata, mint dohányzó férfi társaik esetében.
  • A nőknek olyan kockázati tényezőkkel is számolniuk kell, amelyek a férfiakat nem érintik. Ilyen a fogamzásgátló tabletták szedése: A magas vérnyomás két-háromszor gyakoribb az ilyen szereket használó nők körében, különösen ha túlsúlyosak is.
  • Azoknál a nőknél, akiknek a vérnyomása a terhesség alatt megnő, majd újra csökken, szintén nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata életük későbbi szakaszában.
603
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]