Tudja meg a legfontosabbakat a szívinfarktusról

613
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívinfarktus a szívizom egy részének elhalását jelenti, amelynek hirtelen megszűnik a vérkeringése.

Mi okozza?

Infarktus akkor keletkezik, ha a szív (szív-koszorúér) hirtelen elzáródik, megszakítva a vér áramlását.szivroham-szivinfarktus-utcan

Az elzáródást egy érelmeszesedéses (atherosclerosís) lemez okozza, amely mikrovérzés révén az artériában hirtelen megduzzad, vagy behasad, és a vérpályát lezáró rögöt hoz létre.

Az infarktus az érintett szívizomrésztől függően lehet jóindulatú vagy súlyos; ez utóbbi esetben gyors beavatkozásra van szükség az artéria elzáródásának esetleges feloldása érdekében.

Árulkodó jelek

Tipikusan a mellkas mögött, a nyak, az állkapcsok és a karok felé kisugárzó intenzív fájdalomról van szó, és a betegnek az az érzése, hogy satu szorítja össze a mellét; a roham félóráig tart, és leggyakrabban pihenéskor fordul elő.

Ezt az érzést, az izomgörcs érzésével lehet összehasonlítani, jóllehet a fájdalom jóval intenzívebb. A rohamot néha izzadás, émelygés, fulladás vagy ájulás kíséri.

A fájdalom néha mérsékelt, elviselhető és a beteg reménykedhet abban, hogy „elmúlik”. Ha a fájdalom a gyomorüregben van és böfögés vagy hányás kíséri, gyomorrontásra, levegőnyelési rohamra vagy has problémára gondolunk.

Tiszta, fájdalommentes fulladási roham, egyszerű rossz közérzet vagy hirtelen ájulás esetén azonban szívinfarktusra kell gondolni. Az infarktus néha teljesen észrevétlenül zajlik le.

Mit kell tenni?

Tipikus fájdalom esetén jegyezzük meg a roham kezdetének időpontját, és hívjuk azonnal a mentőket.

A mentőket várva, nyugtassuk meg a beteget, fektessük le (vagy fulladás esetén hagyjuk félig ülve), és semmit se adjunk inni.

Ájulás vagy a szív és légzés leállása esetén megkísérelhetjük az újraélesztést. Ha a betegnek van Nitroglicerinje, bevehet belőle, bár a priori nem elég hatékony.

Ha a fájdalom nemigen utal infarktusra, egy veszélyeztetett személynél akkor is erre kell gondolni: nagy dohányosnál, stresszes egyénnél, koleszterintöbblet miatt fulladónál, cukorbetegnél, magas vérnyomásosban és természetesen ismert koszorúér betegségben szenvedőnél.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az elektrokardiogramos vizsgálat lehetővé teszi az infarktus megerősítését, és képernyőre kivetítve, állandó felügyelet mellett (monitoring) az infarktus súlyának megítélését. A beteget infúzióra kötik, oxigénnel lélegeztetik, és fájdalomcsillapítót adnak neki. Az elektrosokk csökkentheti a szívritmus súlyos zavarát.

Az intenzív kardiológiai osztályra történő gyors átvitelt követően alvadásgátlós és nitroglicerines (amely a szívet könnyíti) infúziót alkalmaznak. Bizonyos esetekben a thrombusoldás lehetővé teszi a rög feloldását és az artéria kitisztítását. Erre néha a kardiológiára vitelt megelőzően is lehetőség van, hogy időt nyerjenek; a beteg szájon át aszpirint, fájdalomcsillapítót és bétablokkolót kap.

Néha szükség van a szívkoszorú artéria sürgős kitisztítására egy felfújható kis gömb segítségével, melyet az ágyékhajlati combartérián keresztül vezetnek be (primér „érplasztika”).

Az első negyvennyolc óra kritikus végéig, a beteg szoros felügyelet alatt van, mert fennáll az embólia, a szívkihagyás, vagy szívrepedés, valamint a súlyos szívritmuszavar kockázata.

Ha a beteg normálisan gyógyul, gyors felkelés kívánatos (a második vagy harmadik napon), a lábak aktív mozgatása érdekében. A kórházból a hatodik vagy a nyolcadik napon lehet kimenni.

613
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]