Tudjon meg mindent a szívbelhártya-gyulladásról

606
HOZZÁSZÓLÁS:

A szív üregeinek belső felszínét vékony hártya, a szívbelhártya (endocardium), borítja. A szívbillentyűket szintén szívbelhártya fedi.

A szívbelhártya három rétegből áll. A legbelső réteg rugalmas kötőszövetből épül fel, a szív ürege felé eső felszínét egyrétegű laphám borítja. A középső réteg tömött kötőszövetből áll. A harmadik rétegben hajszálerek és simaizmok találhatók. A harmadik réteg szorosan tapad a szívizomhoz.

Bakteriális eredetű általános megbetegedések szövődményeként szívbelhártya-gyulladás alakulhat ki. A szívbelhártya-gyulladás beteg szív bakteriális fertőződése esetén elsődleges is lehet.

A szívbelhártya-gyulladás során a billentyűk felülete károsodik. A károsodott billentyűk nem nyílnak, nem záródnak tökéletesen.

Tünetekcanstockphoto18418626

Akut szívbelhártya-gyulladás:

  • magas láz
  • keringési elégtelenség

Szubakut szívbelhártya-gyulladás:

  • láz, levertség
  • szívdobogásérzet
  • szapora pulzus
  • légszomj
  • sápadt bőrszín

A szívbelhártya-gyulladás kialakulása

Az akut szívbelhártya-gyulladás bakteriális eredetű fertőzéses megbetegedés. Rendszerint a Streptococcus haemolythicus vagy a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza. A baktérium általában valamilyen fertőzött gócból kerül a vérkeringésbe, majd a keringő vérből lerakódik a szívbel-bártyára. A megbetegedés bármely életkorban előfordulhat.

A modern antibiotikumok ismeretében a betegség ma már könnyen megelőzhető.

A szubakut szívbelhártya-gyulladás rendszerint beteg szívben – veleszületett fejlődési rendellenesség, billentyűhiba esetén, szívműtétet követően – alakul ki. A gyulladást valamilyen, közvetlenül a szívbe jutó baktérium vagy gomba okozza.

A szívbelhártya-gyulladás kezelése

Szívbelhártya-gyulladás esetén a beteg számára szigorú ágynyugalom javasolt.

A bakteriális fertőzés antibiotikns gyógyszerekkel kezelhető. A szívbelhártya-gyulladás kórokozója rendszerint penicillinérzékeny, ezért a kezelés során nagy dózisú penicillinkészítményeket adnak. Az antibiotikumos kezelés három-négy hétig tart. A kúrát a tünetmentes időszakban is folytatják.

A gyulladásos tünetek miatt szteroidtartalmú és nem-szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése is javasolt.

Ha a szívbelhártya-gyulladás során maradandó szívbillentyű-károsodás alakul ki, műtéti beavatkozás szükséges. A szűkült billentyűt tágítják. Az elégtelenül záródó billentyűt műbillentyűre cserélik.

>>> FONTOS!

Általános immungyengeség és ismert szívbetegség esetén, műtéti beavatkozások előtt, a szövődmények elkerülése érdekében antibiotlkus prevenció szükséges.

A szívbelhártya-gyulladás megelőzése

Az általános bakteriális fertőzéseket nem szabad elhanyagolni. A szövődményes szívbelhártya-gyulladás megelőzése érdekében az általános bakteriális fertőzést antibiotikus gyógyszerekkel, gyulladáscsökkentőkkel kell kezelni. Szigorúan tartsuk be az orvos utasításait!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Láz, szívdobogásérzet, szapora pulzus, nebézlégzés, fáradtság, általános gyengeség, alacsony vérnyomás esetén mielőbb forduljunk orvoshoz!

Az orvos teendői

Az orvos az általános vizsgálatokat követően laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatot rendel. A vérben keringő baktériumok a vér táptalajos vizsgálatával mutathatók ki.

Billentyű-elváltozás esetén a szívhangok megváltoznak. Az elváltozás hallgatózással és fonokardiográfiával észlelhető. A billentyűhibák és az áramlási rendellenességek szívultrahang-vizsgálattal pontosan detektálhatok.

A betegség lefolyása

Az akut szívbelhártya-gyulladás valamilyen általános bakteriális fertőzést követően, hirtelen kezdődik. Magas láz, általános levertség, rosszullét, keringési elégtelenség alakul ki.

Szubakut szívbelhártya-gyulladás esetén a láz alacsonyabb, a beteg pulzusa szapora, bőre halvány, sápadt. Idővel billentyűelégtelenség alakul ki.

A billentyűkre felrakódó baktériumok leszakadhatnak. A keringésbe jutva embóliát okoznak. Az agyba jutó bakteriális embólus súlyos idegrendszeri tüneteket okozhat.

Veszélyek, lehetséges szövődmények

A kezeletlen szívbelhártya-gyulladás halálos kimenetelű lehet. Szívbelhártya-gyulladás esetén a szakszerű kezelés ellenére is súlyos billentyűelváltozások alakulhatnak ki.

606
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]