Milyen eljárásokkal végezhető vérrögoldás?

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elmúlt évtizedekben a gyógyszeres kezelés vonatkozásában  jelentős változások történtek. Olyan hatású készítmények kerültek forgalomba, amelyek képesek az érelzáródást okozó vérrögöt feloldani.vérrög

Ezzel lehetőség nyílott az elzáródott érszakasz átjárhatóvá tételére. Ennek következtében a veszélyeztetett szívizomterületen a még el nem pusztult sejtek ismét tápanyaghoz, oxigénhez juthatnak.

Hogyan lehet alkalmazni?

Ezeket a vérrögoldó gyógyszereket (throm-bolyticumok)

  1. a) akár egy perifériás vénán át infúzió formájában beadva (systémás thrombolysis),
  2. b) akár közvetlenül az elzáródott koszorúérágba fecskendezve (intracoronariás thrombolysis) lehet alkalmazni.

Természetesen az utóbbi módszer már szinte műtői feltételeket igényel, hiszen ez esetben szívkatéterezés végzése szükséges.

Ennek lényege, hogy egy perifériás artérián keresztül katétert (= hajlékony, vékony csövecske) vezetnek a koszorúerek szájadékához, majd röntgenképerősítő ellenőrzése mellett, kontrasztanyagot adva, láthatóvá teszik az elzáródott eret.

Ezt követően közvetlenül az érintett érszakaszba fecskendezik a vérrögoldó anyagot. A beavatkozást nemritkán kiegészítik egy ún. ballonos tágítással. Ennek során a vérrögképződés anatómiai alapjául szolgáló szűkebb érszakaszt egy ballon felfújásával tágítják.

Az eljárás segítségével a szűkület mértéke jelentősen csökkenthető. Az akut szívinfarktus ilyetén kezelése azonban sehol a világon nem terjedt el annyira, mint a systémás thrombolysis. Ennek több oka is van.

Egyrészt az intracoronariás thrombolysishez egy szívkatéteres laboratórium és egy speciálisan kiképzett orvoscsapat munkába állítása szükséges, mégpedig a lehető legrövidebb időn belül. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy ennek összeállítása meglehetősen időigényes. Másrészt a systémás thrombolysissel elért eredmények alig maradnak el a fentebb részletezett módszerrel elért eredményektől.

A jelenlegi orvos szakmai ajánlások szerint a vérrögoldó kezelést minden olyan esetben alkalmazni kell, amikor a beavatkozásnak ellenjavallata (vérző gyomor- vagy nyombélfekély, vérzékenység, súlyos máj- vagy vesebetegség, jelentős szemfenéki károsodások stb.) nem áll fenn.

Milyen kockázatai vannak?

Emellett azonban tisztában kell lenni azzal is, hogy mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is megvannak a maga veszélyei. A készítmények hatásmechanizmusából következik, hogy mindenekelőtt nem kívánt vérzések lehetőségével kell számolni.

Olykor-olykor pedig allergiás tünetegyüttes fellépése ronthatja az egyébként is súlyos beteg állapotát. Szerencsére érdemi állapotrosszabbodáshoz vezető mellékhatások/szövődmények ritkán jelentkeznek. Ugyanakkor a thrombolyticus kezelés jótékony hatásai ma már kétséget kizáróan bizonyítottak.

A vérrögoldás célja, hogy a szív regionális vérellátása, s ily módon tápanyag- és oxigénellátása javuljon. Emellett a kezelésnek arra is törekednie kell, hogy a szív energiaigénye a lehető legkisebb legyen. Ez részben a percenkénti összehúzódások számának (pulzusfrekvencia) csökkentésével, részben a szívre háruló terhek (elő- és utóterhelés) perifériás értágítás útján elért mérséklésével biztosítható.

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]